Hai odată, România!

Începe campionatul european de fotbal. Suntem mândri nevoie mare că echipa noastră participă.

Fotbalul e un bun detergent de spălare a creierului. Tricolorul flutură mândru pe toate ecranele, peste tot ole-ole, bate România, șut și gol, Româniiiiia-Româniiiiiia, noi suntem români, eu sunt România.

hairo

Sunt șanse mari să fim lamentabili și de data aceasta, iar cu adevărat să se bucure doar marile companii care vor turna în noi bere, cola și semințe și femeile ale căror amanți nu sunt patrioți microbiști. Vom zice „Asta e, măcar am fost acolo…”

Poate vom trece de grupe. Poate nu, dar să zicem. Vom fi din ce în ce mai români, ne vom îmbrăca în galben și vom cânta în cor, scăpând câte-un râgâit cu miros de mici. Poate ajungem în semifinală și vom ieși pe străzi, unde vom lăsa în urmă munți de sticle goale. Prietenii știu de ce. Sau poate vom câștiga finala. Atunci să vezi bucurie populară și oameni mândri că sunt români! Oare ar fi bine? Cum ne-am susține bucuria în fața învinșilor Europei?

Care dintre noi îi va putea privi în ochi, spunându-le următoarele:

Șut și gol, Româniiiiia, Româniiiiiia, eu sunt România!

Sunt din țara aia, unde 3 milioane de oameni au strâns semnături pentru schimbarea Constituției. Vrem să avem o constituție ceva mai homofobă.

Sunt din țara aia unde votăm ca primari oameni urmăriți penal, condamnați sau chiar aflați după gratii.

Sunt din țara aia unde Stela Popescu e considerată o actriță de valoare chiar și de președinte, iar Las Fierbinți este văzut ca un sitcom de calitate.

Sunt din țara aia unde 64 de tineri au murit în urma unui incendiu. Unii dintre ei au murit în spitale din cauza infecțiilor. La scurt timp am avut și un mare scandal legat de dezinfectanții din spitale, care se pare, ar fi cauzat moartea unui număr mult mai mare de pacienți de-a lungul anilor, dar e OK, acum a trecut….

Sunt din țara aia unde nu avem școli moderne și spitale dotate. Nici multe. 425. Biserici avem ceva mai multe: 18 300. A, și acum lucrăm intens la construirea unei catedrale uriașe, de aproximativ 100 de milioane de Euro. Noi îi zicem a mântuirii neamului. Dacă îl mai poate mântui ceva…

Sunt din țara aia de unde tinerii pleacă să muncească la voi, dacă vor să aibă un viitor. Pe unii dintre ei îi cunoașteți, poate i-ați mai văzut cerșind, făcând gălăgie sau cântând manele prin metrourile voastre. Cei deștepți își văd de treabă și trec neobservați.

Sunt din țara în care politicienii fură și poporul îi aplaudă, unde oamenii încă spun că era mai bine în comunism, unde profesorii ies în stradă să ceară salarii dar își bat joc de meseria lor și de viitorul țării, unde corect înseamnă prost, unde un om beat a murit înecat cu un mic în cadrul unei pomeni electorale, unde Antena 3 e considerată sursă de informare, unde, conform unui studiu, 42 % dintre noi suntem analfabeți funcționali, unde nu o să veniți prea curând, că nu avem infrastructură, unde ne călcăm în picioare la coadă la tigăi și moaște, unde 3,7 milioane de oameni apți de muncă nu fac nimic pentru că nu vor, unde știm că țara a fost vândută de cei pe care tocmai i-am votat, dar sperăm ca pe viitor să fie mai buni, unde un viol în grup înseamnă audiență, dar suntem campioni! Campionii! Campionii!

Hai România, dar nu neapărat la fotbal!

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s